Κλινική Δερματολογία

Η κλινική δερματολογία αποτελεί κλάδο της δερματολογίας που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος.

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος είναι άκρως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς το δέρμα, εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου, λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Η Δερματολόγος Σπανού Παναγιώτα είναι άρτια καταρτισμένη και έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της κλινικής δερματολογίας. Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περιστατικό και ακολουθούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους με εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια που επηρεάζει αρνητικά τη σωστή λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων προκαλώντας από ήπιες έως πολύ σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Ανάλογα με την κλινική εικόνα η ακμή αντιμετωπίζεται είτε με τοπικά σκευάσματα είτε με συστηματική αγωγή. Ανάλογα με τη μορφή της ακμής ( π.χ. κυστική ακμή) μπορεί να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση πλέον της φαρμακευτικής.

Αυτοάνοσα είναι τα νοσήματα εκείνα στα οποία συναντάται διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αντισώματα που στρέφονται έναντι του ίδιου του οργανισμού.

Από τα πιο συνήθη αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, η πέμφιγα και η αλωπεκία. Η αντιμετώπιση των αυτοάνοσων δερματικών νοσημάτων απαιτεί μεγάλη κλινική εμπειρία και η αντιμετώπισή τους προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες κάθε ασθενή. Στο ιατρείο μας οι ασθενείς με αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.

Οι μυκητιάσεις είναι ασθένειες που προκαλούνται από οποιοδήποτε μύκητα που εισβάλλει στους ιστούς, προκαλώντας επιφανειακή, υποδόρια ή συστηματική νόσο. Οι δερματικές μυκητιάσεις επεκτείνονται βαθύτερα στην επιδερμίδα, και επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά και τα νύχια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελείται η αντιμετώπισή τους καθώς μπορεί στα αρχικά στάδια να είναι αρκετά εύκολη όμως αν η λοίμωξη προχωρήσει μπορεί να προκαλέσει μέχρι και συστημική νόσο.

Οι μυρμηκίες ή μυρμηγκιές είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο των βλαβών, επιλέγετε μια από τις παρακάτω μέθοδους αφαίρεσης:

  • Κρυοχειρουργική (κρυοπηξία) με υγρό άζωτο
  • Διαθερμοπηξία
  • Τοπική φαρμακευτική αγωγή με κολλώδιο, σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ, τριχλωροξικό και ιμικουιμόδη.
  • Laser CO2

Η Δερματολόγος Παναγιώτα Σπανού εκτιμώντας εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.

Tα δερματικά θηλώματα (κρεατοελιές), είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος σε αντίθεση με το μελάνωμα που είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχεται κάθε ύποπτο δερματικό ογκίδιο ή δυσχρωμία. Ανάλογα με τη μορφή του θηλώματος προσαρμόζεται και ο τρόπος αντιμετώπισης. Τα καλοήθη θηλώματα δεν χρειάζεται πάντα να αφαιρούνται χειρουργικά αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τακτική παρακολούθηση από δερματολόγο. Το μελάνωμα του δέρματος χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σημαντική είναι η ενημέρωση από τον δερματολόγο σας για την σωστή πρόληψη του μελανώματος.

Η υγεία των νυχιών είναι πολύ σημαντική, γιατί η κατάστασή τους αποτελεί βασική ένδειξη για την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Συχνές παθήσεις των ονύχων αποτελούν η ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος, η ονυχομυκητίαση, η ψωρίαση στα νύχια, η πάχυνση των νυχιών, το υπονύχιο αιμάτωμα, η παρωνυχία κ.ά. Στο δερματολογικό ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις παθήσεις των ονύχων.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ή αλλιώς αφροδίσια νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν συμπτώματα ενώ άλλα μπορούν να προκαλέσουν. Τα πιο συχνά σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα είναι η Σύφιλη, Βλεννόρροια (γονόρροια), HPV – Κονδυλώµατα, Γεννητικός Έρπης,
Χλαµύδια, AIDS, Ηπατίτιδες B –C. Σε υποψία ΣΜΝ ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί απευθείας στον ιατρό – δερματολόγο . Αν δεν αντιμετωπιστούν, κάποια μπορούν να προκαλέσουν πυελική φλεγμονώδη νόσο, υπογονιμότητα, χρόνιο πυελικό άλγος και καρκίνο του τραχήλου.

Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση όπου καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω του φυσικού κύκλου τους, η παθολογική τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες καθημερινές απώλειες, που δεν αντικαθίστανται με νέες με τον ίδιο ρυθμό.

Η αλωπεκεία είναι αυτοάνοσο νόσημα, όπου σε αυτή την πάθηση ο οργανισμός αναγνωρίζει την τρίχα ως κάτι ξένο και δημιουργεί αντισώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα τριχωτά σημεία του σώματος. Η θεραπεία και στις δύο παθήσεις εξαρτάται από την έκταση της απώλειας και στο ιατρείο μας προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή.

Η χαρτογράφηση είναι μια ασφαλής απεικονιστική μέθοδος κατά την οποία εντοπίζονται και καταγράφονται λεπτομερώς οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος. Θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μέσα πρόληψης για τους δερματικούς καρκίνους. Κατά τη διαδικασία της χαρτογράφησης οι σπίλοι ελέγχονται για πιθανή κακοήθεια και κρατείται αρχείο για την επανεξέτασή τους. Η Δερματοσκόπηση είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη διαγνωστική τεχνική των καλοήθων και των κακοήθων δερματικών βλαβών. Σε περίπτωση υποψίας κακοήθειας ο ύποπτος σπίλος αφαιρείται με την εκάστοτε κατάλληλη μέθοδο και ακολουθεί βιοψία. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτική παρακολούθηση στον δερματολόγο ώστε να προληφθούν επιβλαβείς καταστάσεις.

Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται με γρηγορότερο ρυθμό από το φυσιολογικό αθροίζονται και δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψωρίασης και πολύ συχνά η κλινική της εικόνα μοιάζει με το έκζεμα. Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με τοπική ή συστηματική αγωγή ανάλογα με την κλινική εικόνα ή συνδυασμό αυτών. Σημαντική είναι η τακτική παρακολούθηση από έμπειρο δερματολόγο.