Κλινική Δερματολογία

Η κλινική δερματολογία αποτελεί κλάδο της δερματολογίας που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος.

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος είναι άκρως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς το δέρμα, εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου, λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Η Δερματολόγος Σπανού Παναγιώτα είναι άρτια καταρτισμένη και έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της κλινικής δερματολογίας. Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περιστατικό και ακολουθούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους με εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια που οφείλεται στην μη σωστή λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων προκαλώντας από ήπιες έως πολύ σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Ανάλογα με την κλινική εικόνα η ακμή αντιμετωπίζεται είτε με τοπικά σκευάσματα είτε με συστηματική αγωγή. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψιν τη μορφή της ακμής (π.χ. κυστική ακμή) μπορεί να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση πλέον της φαρμακευτικής (π.χ. χημικά peeling – φωτοθεραπεία).

Αυτοάνοσα είναι τα νοσήματα εκείνα στα οποία συναντάται διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αντισώματα που στρέφονται έναντι του ίδιου του οργανισμού.
Από τα πιο συνήθη αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, η πέμφιγα, το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές και διάφορες μορφές αλωπεκίας. Η αντιμετώπιση των αυτοάνοσων δερματικών νοσημάτων απαιτεί μεγάλη κλινική εμπειρία και η αντιμετώπισή τους προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες κάθε ασθενή. Στο ιατρείο μας οι ασθενείς με αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.

Tα δερματικά θηλώματα (κρεατοελιές), είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχεται κάθε νέο δερματικό ογκίδιο. Ανάλογα με τη μορφή του θηλώματος προσαρμόζεται και ο τρόπος αντιμετώπισης. Τα καλοήθη θηλώματα δεν χρειάζεται πάντα να αφαιρούνται χειρουργικά και η αφαίρεση τους στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μόνο αισθητικούς λόγους. Θα πρέπει όμως να υπάρχει τακτική παρακολούθηση των θηλωμάτων από δερματολόγο.

-Μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι ο πλέον κακοήθης όγκος του δέρματος κι ένας από τους πιο επιθετικούς. Προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας. Εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε βλεννογόνους όπως στον οφθαλμό. Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης μελανώματος είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και ο φωτότυπος δέρματος (κατά Fitzpatrick I και II).
Το μελάνωμα χαρακτηρίζεται από μία σειρά κλινικών χαρακτηριστικών γνωστών ως κανόνας ABCDE. Είναι πολύ σημαντικός στην έγκαιρη διάγνωση που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πρόγνωση της νόσου:

–Asymmetry: ασυμμετρία
–Border: ανώμαλο περίγραμμα
–Colour: χρώμα (πρόσφατη αλλαγή χρώματος ή ποικιλοχρωμία)
–Diameter: διάμετρος > 6 mm
–Elevation: υπέγερση ή ψηλαφητό οζίδιο

Η έγκαιρη διάγνωση καθορίζει την πορεία της νόσου.

-Ακτινικές Υπερκερατώσεις
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις αποτελούν ενδοεπιθηλιακά νεοπλάσματα του δέρματος και είναι οι πιο συχνές προκαρκινικές βλάβες. Αν δεν θεραπευτούν μπορεί να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.
Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, CO2 laser και κρέμες τύπου ιμικουιμόδη.

-Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί κακοήθη όγκο του δέρματος και αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Χαρακτηρίζεται από βραδεία εξέλιξη, τοπική καταστροφή και διήθηση του δέρματος και σπανιότατα δίνει μεταστάσεις. Για την εκδήλωσή του ενοχοποιούνται παράγοντες, όπως οι τεχνικές μαυρίσματος (solarium), η επαφή με αρσενικό, ανοικτές πληγές που δεν επουλώνονται, χρόνιες δερματικές καταστάσεις, επιπλοκές από εγκαύματα και ουλές, μεταλλάξεις γονιδίων και τα σύνδρομα βασικοκυτταρικού σπίλου, σπιλοειδούς βασικοκυτταρικού Ca και Gorlin.
Η θεραπεία καθορίζεται από την εντόπιση του και τις διαστάσεις του. Συνίσταται κυρίως χειρουργική αφαίρεση.

– Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (Squamous Cell Carcinoma – SCC)
Είναι ο δεύτερος συχνότερος όγκος του δέρματος μετά το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ο επόμενος πιο επιθετικός όγκος μετά το Μελάνωμα. Εκδηλώνεται συνήθως στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Για την εκδήλωσή του ενοχοποιούνται παράγοντες όπως τεχνικές μαυρίσματος (solarium), έκθεση σε ακτινοβολία, λοιμώξεις HIV και χημειοθεραπείες. Σε ασθενείς με ακτινικές υπερκερατώσεις συνίσταται συχνός δερματολογικός έλεγχος λόγω της πιθανής εκδήλωσης SCC σε αυτές τις βλάβες. Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση των βλαβών.

Η υγεία των νυχιών είναι πολύ σημαντική, γιατί η κατάστασή τους αποτελεί βασική ένδειξη για την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Συχνές παθήσεις των ονύχων αποτελούν η ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος, η ονυχομυκητίαση, η ψωρίαση στα νύχια κ.ά. Στο δερματολογικό ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις παθήσεις των ονύχων.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ή αλλιώς αφροδίσια νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα πιο συχνά σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα είναι η Σύφιλη, Βλεννόρροια (γονόρροια), HPV – Κονδυλώµατα, Γεννητικός Έρπης, Χλαµύδια, AIDS, Ηπατίτιδες B –C. Σε υποψία ΣΜΝ ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί απευθείας σε ιατρό – δερματολόγο . Αν δεν αντιμετωπιστούν, κάποια μπορούν να προκαλέσουν πυελική φλεγμονώδη νόσο, υπογονιμότητα, χρόνιο πυελικό άλγος και καρκίνο του τραχήλου.

Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση όπου καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω του φυσικού κύκλου τους, η παθολογική τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες καθημερινές απώλειες, που δεν αντικαθίστανται με νέες με τον ίδιο ρυθμό.

Οι πιο συχνές μορφές αλωπεκίας που συναντάμε είναι οι εξής:
-Ανδρογενετική αλωπεκία.
Αποτελεί την συχνότερη αιτία απώλειας, αραίωσης και καταμερισμού μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες. Έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξέλιξή της.
– Γυροειδής αλωπεκία.
Είναι μια μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, η οποία μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία συνήθως είναι τοπική με στόχο να ελέγξει την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
– Πρόσθια ινωτική αλωπεκία
Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας και προσβάλλει το πρόσθιο μέρος του τριχωτού της κεφαλής και τα φρύδια. Σε αυτή τη μορφή αλωπεκίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστική καθώς όταν η νόσος εξελιχθεί δημιουργεί ουλές στο δέρμα, γνωστή και ως ουλωτική αλωπεκία, και κατά συνέπεια μη αναστρέψιμη απώλεια τριχών.
– Τελογενής τριχόρροια
Πρόκειται για αντιδραστική, μη ουλωτική τριχόπτωση που μπορεί να οφείλεται σε άγχος – στρες, λήψη φαρμακευτικής αγωγής, λοιμώξεις, χρόνια νοσήματα, δίαιτα κ.ά.

Στο ιατρείο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και των διάφορων μορφών αλωπεκίας.

Η χαρτογράφηση είναι μια ασφαλής απεικονιστική μέθοδος κατά την οποία εντοπίζονται και καταγράφονται λεπτομερώς οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος. Κατά τη διαδικασία της χαρτογράφησης οι σπίλοι ελέγχονται για πιθανή κακοήθεια και κρατείται αρχείο για την επανεξέτασή τους. Η Δερματοσκόπηση είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη διαγνωστική τεχνική των καλοήθων και των κακοήθων δερματικών βλαβών. Σε ορισμένα άτομα με πολλούς σπίλους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψηφιακή χαρτογράφηση. Σε περίπτωση υποψίας ύποπτης δερματικής βλάβης ή ύποπτου δερματικού σπίλου αφαιρείται και έπειτα ακολουθεί βιοψία. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτική παρακολούθηση στον δερματολόγο ώστε να προληφθούν επιβλαβείς καταστάσεις.

Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια συστηματική , φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος, η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό. Στην κατάσταση αυτή τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται με γρηγορότερο ρυθμό από το φυσιολογικό αθροίζονται και δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψωρίασης καθώς και διαφορετικές εντοπίσεις και πολύ συχνά η κλινική της εικόνα μοιάζει με το έκζεμα. Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με τοπική ή συστηματική αγωγή ανάλογα με την κλινική εικόνα ή συνδυασμό αυτών. Σημαντική είναι η τακτική παρακολούθηση από έμπειρο δερματολόγο.